Knjiga don Josipa Galića, po subjektivnoj ocjeni njegovog župljanina, jednoga od najboljih svećenika mostarsko-duvanjske biskupije, u srijedu je promovirana u Potocima pred mnoštvom župljana i njihovih gostiju. 

Knjiga bjelopoljskoga župnika don Josipa Galića ''Transverzala zla'' promovirana je u srijedu navečer u njegovoj župi u Potocima. Velika dvorana Samostana časnih sestara u Bijelom Polju bila je premala da primi sve one koji su došli na promociju knjige objavljene u izdanju 'Crkve na kamenu'. ''Upravo smo na mjestu gdje je u posljednjem ratu palo, ne na stotine, nego na tisuće granata. Ovo je u jednome trenutku postalo mjesto mržnje i zato smo simbolično večeras ovdje'', rekao je don Josip Galić na početku promocije.

Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata: Drugoga svjetskog rata, poraća i Domovinskoga rata. Zabilježena svjedočanstva, još uvijek većine živih svjedoka, govore o patnji i stradanju ove župne zajednice, bjelopoljskih katolika Hrvata, koji su unatoč tolikom povijesnom zatiranju uspjeli opstati na dvije obale Neretve. Na promociji knjige govorili su don Josip Galić, priređivač knjige, prof. dr. Božo Goluža i prof. dr. Ivica Šarac. Na kraju se svima obratio i mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić. Promociji su nazočili don Jakov Renić bivši bjelopoljski župnik, osoba koja spada u najzaslužnije pionire povratka u Bijelo Polje, Josip Grbeša, ministar pravde BiH, Oliver Soldo ministar za pitanja branitelja HNŽ i drugi iz političkog i kulturnog života Mostara … U glazbenom dijelu programa nastupili su mješoviti župni zbor Potoci, Davor Kožul i Karlo Miličević, a voditeljica promocije bila je Željka Šunjić.

Emotivan govor imao je na kraju promocije biskup Ratko Perić. Ispričao je razgovor s profesoricom iz sjemenišne gimnazije koja mu je rekla da su najbolji učenici iz hrvatskog jezika bili Ante Komadina i Josip Galić. Biskup je govorio i o samome značenju naziva knjige, a na kraju je rekao da don Josip ne treba ići iz Bijelog Polja dok ne napiše Transverzalu dobra.  

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh