Arhiv Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren u ponedjeljak u Mostaru. 

Na prigodnoj svečnosti ispred prostorija centra u Vukovarskoj ulici u Mostaru nazočnima su se obratili Željko Raguž, ravnatelj centra i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Sigurno je da će Dokumentacijski centar doprinijeti, zajedno s vrsnim stručnjacima i povjesničarima, svemu onom što će napokon dati do znanja cijeloj hrvatskoj, bosanskohercegovačkoj, europskoj i svjetskoj javnosti kakav se rat ovdje vodio, tko ga je vodio i zbog čega, naglasio je Milas.

Doprinijet će i tome, dodao je, da različite vrste manipulacije neće biti moguće te da događaji iz proteklog rata koji je vođen na prostorima RH i BiH, neće moći biti interpretirani onako kako netko želi.

Koliki je značaj ovog centra najbolje govori iskustvo Hrvatskog dokumentacijskog centra u RH koji je doprinio da se puno negativnih konotacija i krivih teza otkloni i ispravi a da optužnice koje su bile kako na domaćim tako i na međunarodnom sudu budu odbačene, i to zahvaljujući upravo radu povjesničara i svemu onome što su prikupljali i saznavali o Domovinskom ratu, ocijenio je Milas.

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž naglasio je kako i hrvatski narod, kao i ostali narodi u BiH, treba imati svoj arhiv o ratu u BiH.

Vjerujem da će otvaranje arhiva doprinijeti objektivnijem sagledavanju rata na ovom području te dugoročnoj pomirbi među narodima u BiH, poručio je Raguž.

Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini utemeljen je kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnoga i znanstvenoga istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskoga rata u BiH.

Centar je osnovan krajem lipnja 2013. godine na inicijativu središnjih udruga iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a), odlukom Glavnog vijeća udruge Hrvatska zajednica Herceg-Bosna (HZ HB).

 

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh