Misom zadušnicom, komemorativnom sjednicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je obilježena 25. obljetnica zločina nad pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima u Križančevu Selu kod Viteza. 

Iz Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Srednjobosanske županije, u ranijoj izjavi za Fenu, naveli su kako su u akciji Armije RBiH 22. prosinca 1993. godine ubijene 64 osobe.

"Kad je snijeg okopnio, i kad je UNPROFOR mogao ući, 34 osobe pronađene su mrtve na kućnom pragu, a 30 zarobljenih su poslije mrtvi razmijenjeni", naveli su iz Udruge.

Osim obitelji i prijatelja, počast žrtvama danas su odali i politički dužnosnici, među kojima su bili predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Pripadnici SIPA-e 8. studenoga ove godine uhitili su osam osoba koje se sumnjiče da su u vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH s područja Središnje Bosne i Viteza, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine uhićeni su: Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.

"Oni su osumnjičeni za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, te vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina, a na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela", priopćilo je Tužiteljstva BiH nakon uhićenja.

Iz Tužiteljstva su naveli kako "navedeni ratni zločin predstavlja jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti na području Viteza i okolice u proteklome ratu, gdje je u napadu ubijeno više desetina žrtava, a imovina opljačkana i uništena".

Preuzeto sa: www.pogled.ba

Knjiga

Kontakt

HRVATSKA UDRUGA LOGORAŠA DOMOVINSKOG
RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Kneza Mihaela Viševića Humskog 37
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

Telefon/Fax: + 387 036 318 641
E-mail: udruga@hrlog.ba 

Idi na vrh